Modiga grannar hyllas

Bildtext saknas

Vi möter Dominic Naranjo Limia en solig måndag i april. Då har det gått nästan en månad sedan hans hooverboard fattade eld i sovrummet. Han minns dagen väl.

Dominic är 15 år, går i åttan på Nyhemskolan och bor på kvarteret Betan i centrala Ängelholm. När han kommer hem efter skolan brukar han sätta sig och spela datorspel en stund. Denna gång hade han satt sin hoverboard på laddning inne på sitt rum. När det hade gått en timme så small det till och när Dominic förvånat vänder sig om står hooverboarden i brand.

- Jag fick en chock och hann bara tänka att i trapphuset är det sten och det kan inte brinna lika bra, berättar Dominic. Han lyfte sedan upp den brinnande hooverboarden och kastade ut den i trapphuset.
- Sen gick jag och ringde 112 och när jag kom tillbaka hade min granne kastat en brandfilt på hooverboarden, fortsätter Dominic.

I en svår situation lyckades Dominic behålla lugnet och gjorde det bästa av situationen. Lägenheten fick en del sot och rök men i det stora hela har hans snabba ingripande räddat mycket. Och tack vare grannen Liljana Nilssons rådiga ingripande så spred sig inte branden och risken för skador i trapphuset kunde begränsas. När räddningstjänsten var på plats var elden redan släckt.

- Först blev jag jätterädd, säger Liljana. När hon och hennes man försiktigt öppnade dörren vällde rök in som drog igång brandvarnarna. Då tog Liljana brandfilten som hänger i köket och rusade ut i trapphuset och kunde, med hjälp av filten, släcka elden omedelbart.
- Jag är väldigt imponerad av både Dominic och Liljana som tänkte klart i en stressad situation, säger Therese Landwehr kvartersvärd på Ängelholmshem.

Som ett tack för deras insatser fick Dominic ett presentkort på ett lokalt bageri och han bjöd alla sina kompisar på bullar. Liljana fick en blombukett och såklart en ny brandfilt till köket ifall olyckan skulle vara framme igen. Dominic blev inspirerad av händelsen och går nu i tankarna att kanske utbilda sig till brandman. En oturlig situation fick en bra utgång genom rådiga ingripande från våra hyresgäster, stort tack till er!